Telefon: +90 536 060 67 70
e-mail: psk.ozlemodabasi@gmail.com

Yeme Bozuklukları

Yeme bozukluğu‘nun nedeni tam olarak bilinmese de, psikolojik, biyolojik ve genetik sebeplerin neden olabileceği ön görülmüştür. Depresyon, değersizlik algısı, düşük benlik algısı, kimlik çatışmaları, karakter özellikleri gibi sebeplerinde yeme bozukluğuna temel oluşturabileceği düşünülmüştür.

Emosoyonel Yeme Nedir?

Emosoyonel yeme bir duygusal yeme davranışıdır. Fiziksel açlık yavaş yavaş ve artarak gerçekleşirken, duygusal açlık aniden ve ihtiyaç yokken gerçekleşir. Üzüntü, kaygı, çaresizlik, öfke, pişmanlık gibi olumsuz duygular kadar mutluluk ve heyecan da duygusal açlığa yani emosyonel yemeye sebep olabilmektedir.

Anoreksiya Nervosa Nedir?

Anoreksiya nervosa’da ciddi bir iştah azalması vardır. Kişi yemek yemeyi reddeder, yediği yemeği de çıkarmaya çalışır. Beden algısında bozukluk vardır. Kişi normalin çok daha altında bir kiloda olmasına rağmen kendini çok şişman ve kilolu görür. Bununla birlikte diyetler, yoğun sporlar, yemek reddi ve hatta yediklerinin çıkmasını sağlayacak ishal veya kusmayı destekleyecek ilaç kullanımı gelir. Zamanla bu takıntı ve hastalık haline gelir. Kilolarını çok sık kontrol edip gram hesabı yapar.

Anoreksiya nevrozanın bedende yarattığı değişikliklerin bazıları;

Kilo kaybı, vücuttaki ısının düşmesi, adet olamama, kalsiyum eksikliğiyle birlikte kemik erimeleri, ciltte kuruluk, kabızlık, demir eksikliği ve kansızlık, halsizlik ve vücuttaki denge kaybı, kalp ritmindeki bozukluklular gibi bedende olumsuz etkileri vardır.

 Bulimiya Nervoza Nedir?

Ataklar şeklinde yaşanan aşırı derecede açlık ve buna bağlı yeme davranışıdır. Kişi kontrolsüz bir şekilde yemek yer, yediği yemekten haz duyar ve bu hazzı tekrar hissetmek için tekrar yemek yer. Bulimia nevrosaya sahip kişiler bu davranıştan dolayı pişmanlık ve utanç duyabildikleri için çoğu zaman bunu gizlice yapar. Bazı Bulimik hastalığa sahip kişiler bu atakları günde birkaç kez yaşarken bazıları daha seyrek haftada birkaç kez şeklinde gösterebilir. Kiloları normal seviyelerde veya bunun biraz üzerinde olabilir.

 Bulimiya Nervozada bedende yarattığı değişikliklerin bazıları;

Kronikleşmiş kızarık, yaralı ve ağrılı bir boğaz, yanaklarda dolgunluk, yüzde şişkinlik, çene altı bezlerinde belirginleşme, kusma davranışının yol açtığı diş minelerindeki hasar ve mide hastalıkları, idrar ve barsak hastalıkları görülebilmektedir.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Kişinin kısa süre içerisinde hızlı bir şekilde tüketebileceğinden çok daha fazla yemeği tüketmeye çalışmasıdır. Kişi bu durumu kontrol etmekte güçlük çeker. Bulimaya nevrozadan ayrılan özelliği ise tıkanırcasına yeme bozukluğunda ishal, kusma, gerekirse ilaçlarla çıkarma yani zoraki çıkarma ve aşırı egzersizler yoktur.

Ortoreksiya Nevroza

Tüketilen besinlerin sağlıklı olmasına aşırı derecede önem verme tutumu vardır. Kişide doğal ve sağlıklı beslenme üzerine bir takıntı oluşmuştur. Bu takıntı porsiyonlar değil tüketilen yiyeceğin kalitesine göre şekillenir. Kişiler bir yiyecek alırken paketini, saklama koşullarını, içeriğini, katkı boyası veya kanserojen madde içerip içermediğini, hormonlu olup olmadığına fazlasıyla önem verirler. Beslenmesiyle ilgili çevresiyle uyumsuzluklar yaşayabildiği için izole bir şekilde yaşamaya meyillidirler. Mükemmeliyetçilik ile kaygı bozuklukları da sık görülmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalarda da obsesif kompulsif bozukluğu ile bağlantılı olabileceği görülmüştür.

 Yeme Bozukluğu Ölüme Sebep Olur mu?

Bedende yaşanan değişikler ve akabinde yol açtığı diğer sorunlar ile evet, yeme bozukluğu ölüme neden olabilir. Özellikle anoreksiya nevroza en ölümcül psikiyatrik hastalıktır diyebiliriz. Bu hastalığın olumsuz sonuçlarını önlemek için erken tedavi önem taşımaktadır.