Telefon: +90 536 060 67 70
e-mail: psk.ozlemodabasi@gmail.com

Depresyon

Depresyon ciddi psikolojik, davranışsal ve fizyolojik belirtiler ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır.

Depresyonun belirtileri; yoğun bir şekilde değersizlik hissi, suçluluk duygusu, uyku bozuklukları, motivasyon düşüklüğü, enerji kaybı, odaklanma problemleri, özgüven eksikliği, iştah bozukluğu, cinsel isteksizlik, mutsuzluk ve umutsuzluktur.

Gündelik hayatta pek çok insan bezer semptomları yaşayabilir ancak depresyondan söz edebilmek için bu semptomların en az iki haftadır devam ediyor olması gerekir. Akabinde diğer tanı kriterlerini de değerlendirilerek depresyon teşhisi konulabilir.

Depresyon tedavisine geç kalındığında veya doğru tedavi yöntemi uygulanmadığında daha olumsuz durumlara yol açabilmektedir. Kendisine sıklıkla eşlik eden anskiyete bozuklukları ile intihar düşünce ve davranışları görülebilir.

Depresyona neden olan faktörler;

İlişki/evlilik problemleri, kayıp ve yas, iş yaşamındaki problemler, hastalıklar, ikili ilişki problemleri, kaygılar, emekli olma, anne olma, yalnızlık gibi kişisel sebepleri olabilirken; kazalar, doğal afetler, savaş olayları gibi toplumsal sebepleri de olabilmektedir. Bu yaşam olaylarına verilen tepkiler herkes için farklıdır. Kişinin depresyona ruhsal veya biyolojik bir yatkınlığı depresyon için risk faktörünü arttırmaktadır.

Bazı Depresyon Türleri

Kronik Depresyon; en az 2 yıldır(çocuklar için daha kısa olabilir)  devam eden ancak semptomların majör depresyon kadar şiddetli olmadığı depresyon türüdür.

Mevsimsel Depresyon; Genellikle Sonbahar- Kış döneminde ortaya çıkar. İlkbahar-Yaz döneminde ise kaybolur. Mevsim geçişlerinde tekrarlayıcıdır.

Doğum Sonrası Depresyon; Doğumdan itibaren ilk 4 hafta içerisinde oluşan depresyon türüdür. Diğer depresyon belirtilerini taşır.

Majör Depresyon: Depresyon belirtileri şiddetlidir. Majör depresif duygu durumunda olan kişi kendini bitkin, değersiz, üzüntü ve mutsuzluk dolu hisseder.

Depresyonun ilaç veya psikoterapi ile tedavisi vardır ve tedavi gerektirir. Tedavi edilmeyen depresyonlar şiddetli bir hal alabilir veya tekrarlayıcı hal alabilir.