Öfke Problemi
İnsanoğlunun yaşaması gereken bazı temel duyguları vardır. Bu duyguları yerinde ve yeterince yaşayan kişilere daha sağlıklı diyebiliriz. Duyguları yaşayamayan ya da düzenleyemeyen kişiler ise bir takım rahatsızlıklar yaşayabilmektedir. Bu temel ve yaşanılması doğal olan duygulardan birisi öfkedir. Her insan öfkelenebilmeli ve öfkesini gösteriyor olabilmelidir. Fakat olur olmadık şeylere gereğinden fazla ve yersiz bir şekilde öfkelenen kişilerin öfke düzensizliği problemi vardır. Duygu düzenleme problemi yaşadıkları için olur olmadık şekilde öfkelenir ve sonrasında da pişmanlık duyarlar
Öfkeyle birlikte bazı fizyolojik belirtilerde gözlemlenebilir. Bu belirtilerin bazıları; kalp atışında hızlanma, yüzün kızarması, terleme, nefes almada düzensizlik gibi semptomlardır.
Öfkenin içsel ve dışsal nedenlerden kaynaklanabilir. İçsel belirtileri kalp kırıkları, geçmişte çözülememiş sorunlar, travmalar olabilirken, dışsal belirtiler ise günlük hayatta karşılaştığımız durumlarda ortaya çıkabilmektedir.
Öfke problemi‘nin üstesinden gelebilmek için öfkeyi öncelikle tanımak ve anlamak gerekir. Beni ne öfkelendirdi? Öfkemi tetikleyen şeyler neler? Öfkemi tam olarak nerede hissediyorum? Şeklinde analizler önemlidir. Bu analiz öfkenin nasıl kontrol altına alınabileceği, bu olumsuz duyguları başka ne şekilde ifade edebileceği üzerine düşünülmelidir. Bunları öfke anında yapmak mümkün olmasa öfke sonrası kişinin kendini ve öfkesini gözlemlemesi önemlidir.
Öfke kontrol problemi yaşayan kişi fiziksel güç kullanabilir, yaşadığı ritim bozukluklularıyla ilgili bir sağlık sorunu yaşayabilir, hem kendine hem de başkalarına zarar verebilir. Öfke doğaldır ancak ifade edilme biçimi önemlidir. Öfke kontrol güçlüğü yaşayan kişileri için terapiye başlamak önemlidir.