Çalışma Saatleri: P.tesi - Pazar
Telefon: +90 536 060 67 70
e-mail: psk.ozlemodabasi@gmail.com

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi

Oyun Terapisi Nedir?

Ergen veya yetişkinler duygu ve düşüncelerini ifade edebilir, problemini fark edebilir ve bunun için kendi isteğiyle terapiye başlamak ister ve onlarla konuşarak terapi yapabiliriz. Ancak çocuğun kendi duygu ve düşüncelerini kelimelerle ifade edebilecek zihinsel kapasitesi bir yetişkin kadar henüz tam olarak kadar gelişmemiştir. Oysaki çocuklarında yetişkinler gibi duygu ve düşünce problemleri vardır ve bunları sözcüklerle ifade edemeseler de anlaşılmasına ihtiyaç duyarlar.

Çocuklar kelimeler yerine oyunla içsel dünyasını bizlere aktarır. Oynadığı oyunlar bizim için duygu ve düşüncelerini ifade ettiği kelimeler olarak görünür. Ebeveynler olarak bunları fark edebilmek pek mümkün değildir.  Ancak oyun terapisi eğitimini almış bir uzman bu dili bilerek çocuğun oyuncaklarla ve oyunla aktardığı şeyleri fark eder ve yine çocuğa özel olan bu dili kullanarak gerekli müdahalelerle terapi sürecini yürütür.

Evde Oynadığı Oyunla, Terapide Oynadığı Oyunun Farkı Ne?

Zaten çocuğumun çok oyuncağı var, hatta oyun terapi odasındaki bazı oyuncaklara sahip diyebilirsiniz. Hatta hepsini özenle seçtik hepsi eğitici oyuncaklar da diyebilirsiniz. Fakat bizler terapi odasında çocuğu eğitmeyi değil, çocuğun içsel dünyasını fark edebilmeyi, bunları ortaya çıkaracak güvenli alanı sağlamayı ve problemlerini çözmeyi hedef alıyoruz.

Çocuğun dışarıda veya evde oynadığı oyun ile terapi odasındaki oyun aynı değildir. Oyun terapi odasındaki her bir oyuncağın biz uzmanlar için bir simgesel anlamı vardır. Bazen eline aldığı bir bebeği görmeniz bize sadece bebeği temsil etmeyebilir. Oyun terapisinde çeşitli birçok teknik vardır. Psikolog çocuğun durumuna göre en uygun yaklaşımla hareket eder.

Oyun Terapisi Kimler İçin Uygundur? Oyun Terapisinde Hangi Problemler Çalışılabilir?

Çocuğun gelişim özelliğine göre 2-12 yaş arasındaki oyun oynayan tüm çocuklar için uygundur.

Öğrenme güçlüğü, kardeş kıskançlığı, parmak emme, tırnak yeme, tuvalet problemleri, kaygı bozuğu, aile içi problemler, akran problemleri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), sosyal kaygı, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), istismar, öfke problemi, korku problemleri, iletişim problemleri ve duygu düzenleme güçlüğü gibi çeşitli birçok problemle daha çalışabilmektedir.  Psikososyal gelişimini desteklemek, benlik algısını güçlendirmek içinde başvurulabilir.

Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?

Gelen her bir danışan, her bir çocuk biriciktir ve süreçte kişiden kişiye göre biricik olup değişkenlik gösterecektir. Araştırmalar ortalama 13-16 seansla çocukta iyileşme gözlemlenebileceğini ifade etse de bazı çocuklar için 8 bazı çocuklar için seneyi bulabilmektedir. Getiren problem, çocuğun yaşı, çocuğun değişime olan direnç veya esnekliği gibi çeşitli faktörler seans sürecini erken veya geç sonlandırmada etkili olmaktadır.