Bireysel Psikoterapi
Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi; eğitimlerini tamamlamış psikologlar veya uygun psikoterapi eğitimlerini almış psikiyatristler tarafınca uygulanan, etik ilkelere bağlı, profesyonel ve bilime dayalı bir tedavi etme yöntemidir. Terapi kişinin kendini keşfetmeye çıktığı bir yolculuktur. Bu yolculukla iç görü kazanıp, hem düşünce hem de davranışlarınızı daha sağlıklı olanla yer değiştirmeye başlarsınız.
Terapinin arkadaşla konuşmadan ne farkı var?
Terapist ve danışan ilişkisi daha profesyoneldir. Arkadaşlarınızla birbirinizi duygusal olarak değerlendirebilir, aktarımlar gerçekleştirebilirsiniz ancak terapide tanımadığınız, getirdiğiniz problemler için eğitimler almış profesyonel bir yaklaşım vardır.
Terapide odak danışandır ve tedavi sağlama amacı vardır. Terapist danışanı yargılamaz, öğütler vermez, eleştiriler yapmaz. Danışanlar ne yapılacağını söyleme, yönlendirme beklese de terapist bunları yapmaz. Yönlendirme yerine sizin kendiniz için doğru yolu bulmanıza yönelik ışık tutar ve bu süreçte size eşlik eder. Kendinizi, istek ve beklentilerinizi, güçlü yönlerinizi, hedeflerinizi ve bu hedeflere varmanızı sağlamak için sizinle işbirliği kurarak çalışır. Terapist ile kurulan sağlıklı ve güvenli terapötik ilişki de tedavi edicidir.
Terapiye ne zaman başlanmalıdır?
Anksiteye (Kaygı) Bozuklukları, Depresyon, Özgül Fobiler, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Panik bozukluk, Sosyal Fobi, İkili İlişkilerde Problemler gibi rahatsızlık tanı veya belirtilerinde terapiye başlamak önemlidir. Mutsuzluk, umutsuzluk, çaresizlik, kaygı ve korkular, iş hayatı, eğitim hayatı, sosyal hayat, romantik ilişkiler, tükenmişlik, öfke problemleri, duygusal zorluklar gibi durumlarda terapiye başvurulması önerilir.
Ancak terapi yalnızca rahatsızlık tedavisi için yapılmaz. Kişinin kendini tanımak, güçlü ve zayıf yönlerini görmek, sorunlara karşı analiz ve çözüm odaklı yaklaşabilmek, duygularını ve davranışlarını anlamak yani özetle bir rahatsızlığı olmasa da kendini keşfetmek ve daha sağlıklı ilişki ve yaklaşım kurabilmek için de terapiye başlayabilir.
Psikoterapi ne kadar sürer?
Bir seans süresi 45 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir. Terapiler başlangıçta haftada bir şeklinde önerilir, terapinin sonlarına doğru sıklığı azaltılabilir.
Psikoterapi süreci; terapiye başlarken getirilen konular, sorunlar ve zorluklara göre ve danışanın değişime olan isteği, direnci ve diğer özelliklerine göre değişkenlik gösterilecektir. Bununla birlikte terapist ile kurulan terapötik ilişkide büyük rol oynayacaktır. Bu sebeplerle, net bir seans sayısı veya süresi verebilmek mümkün değildir. Terapi süreci ve sıklığı danışana özeldir ve kişiden kişiye göre farklılıklar gösterir. Bazı kişiler için ayları, bazı kişiler için ise yılları bulabilmektedir.