Çalışma Saatleri: P.tesi - Pazar
Telefon: +90 536 060 67 70
e-mail: psk.ozlemodabasi@gmail.com

Kurban, Kurtarıcı ve Zorba

Kurban, Kurtarıcı ve Zorba

Kurtarıcı Psikolojisi Nedir?

‘’Herkese yardım edip, her ihtiyaca koşarım, başkalarının sorumluluklarını alırım’’

Kurtarıcı psikolojisinde olan kişi başkalarının sorumluluklarını, ihtiyaçlarını fazlasıyla önemser.

Ancak asıl amacı birine yardım etmek değil, kendi ihtiyacını doyurmaktır. Kendi problemleriyle baş edemediği için başkalarının problemlerini çözerek kendini iyi hisseder.

Kurtarıcı rolünü küçük yaşta öğrenir. Çocukluğunda kendisine ait olmayan sorumluluklar ve ağır işler yüklenmiştir. Bu durum bir süre sonra kendi sorunlarından çok başlarının sorunlarına odaklanmaya alışkanlık kazandırmıştır. Çünkü kendi sorununa ve ihtiyaçlarına harcayacak enerjisi ve zamanı yoktur. Zamanla kendi sorunu yerine başkasının sorunlarını benimser ve onların ihtiyaçlarını karşıladıkça kendi ihtiyacını karşılamış gibi doyum sağlar.

Aslında başkalarını kurtararak kendilerini feda ettikleri için onlarda da bir kurban psikolojisi vardır.

Eğer bir kurtarıcı psikolojisi içinde olduğunu fark ettiyseniz unutmamınki her birey kendi hayatından, kendi ihtiyaçlarından ve kendi isteklerinden sorumludur.

Kurban Psikolojisi Nedir?

‘’Zaten şansım yok, üzülen hep ben olurum, hepsi beni bulur, onun yüzünden bunu yaşadım…’’

Zaman zaman hepimiz benzer cümleler kurup bu gibi düşünceler içine girsek de, bazı kişiler için bu durum hayatın her anına yayılmış ve çıkılmaz hale gelmiştir.

Hayattaki tüm aksiliklerin, zorlukların onları bulduğunu, birçok haksızlığa ve acıya maruz kaldıklarını ve onları kimsenin anlayamayacağını ifade ederler. Bu olumsuzluklarında sürekli kendisinden bağımsız geliştiğini söyler ve çözüm aramaktan yana olmazlar. Sürekli olarak suçlayacak birilerini bulur ve kendisinin de mağdur olduğunu savunurlar.

Yaşadıkları olumsuzlukları abartılı bir şekilde algılar ve öyle de aktarırlar. Kendisini “kurtaracak”, destek olacak birini isterler. Yani kurban psikolojisi içindedirler.

Genellikle kurban ve kurtarıcı psikolojisine sahip kişiler yan yana olur ve birbirleri arasında karşılıklı bir doyum sağlarlar. Kendileri de bu durumun farkında değillerdir.

Bu durumda olan birine yardım etmek istiyorsanız mağduriyetini desteklemek yerine ona;  bu durumdan çıkmayı nasıl düşünüyorsun? Ne planlıyorsun? Şeklinde sorularla çözüme yönelik  teşvik etmek faydalı olacaktır.

Kurban psikolojisinden çıkmak için ilk adım farkındalıklıdır. Kişi içinde bulunduğu fark edip bu sorunun çözümüne gidebilir ve ihtiyaç duyulursa bir uzmandan da yardım alınabilir.

Zorba Kimdir? Zorbalık Nedir?

Son zamanlarda özellikle arkadaşlık ilişkileri ve iş ve okul hayatında görülse de zorbalık birçok farklı şekilde yaşatılabilir. Aile hayatında, eğitim veya iş hayatında, arkadaşlık veya sosyal ilişkilerde hatta bazen tanışılmayan kişilere bile psikolojik, fiziksel veya cinsel zorbalık yaşatılıyor olabilir.

Zorba kişisi birilerini istismar eder ve suçu hep başkasında görür. Kendisini suçlu görmez. Zorbalarda ya birilerinin kurbanı olmuş ya da birilerinin kurtarmış ama bunun bir karşılığını görememiştir. Zorbalık yapan kişi aslında bir güç gösterisi yapmaya çalışsa da aslında içinde güçsüzdür.

Her insan hayatın belirli dönemlerinde kurban, kurtarıcı veya zorba olmayı deneyimlemiş olabilir. Eğer bunlardan herhangi biri olduğunuzu düşünüyor ve bu davranışa devam ediyorsanız, buradaki tutumumdan neyi kazanıyorum? ve bu durumdan rahatsız mıyım? Şeklinde kendinize sorabilirsiniz. Eğer bu durumdan rahatsızsanız ve tek başınıza üstesinden gelmekte güçlük çekiyorsanız bir psikolog desteği ile üstesinden gelebilirsiniz.